Tin House

Working within an area restricted by the perimeters of existing residential buildings, Tin House needed to have a clever and innovative footprint but still contain all the necessities for a family home.

After lengthy discussions with planners and residents who would be overlooking the house, a final design comprising of six low-profile pods of varying geometric shapes with interconnecting corridors was approved.

Maintaining privacy within each pavilion was essential, and as they are all overlooked by the neighbouring properties, having large vertical windows was not going to maintain the privacy of the residents. Instead, Henning Stummel chose to add only a small number of windows that would each open out to the inward looking courtyard arrangement of the pods.

In order to allow more natural light and ventilation to enter the pavilions Henning Stummel felt that the best solution would be a series of rooflights – one sitting on the top of each roof. Inspired by Corbusier’s Light Tunnels, he comments “Rooflights were part of bringing the project to life. Top light is very effective; it can change your mood. From having bright white light during the day to seeing the stars at night, top light changes all the time. It really brings space to life.”

He approached the Rooflight Company with an idea of six bespoke trapezoidal rooflights each of a different size and with an individual baseplate design to fit the geometric shape of each pod roof. Working closely with the architect, the Rooflight Company’s design team the Rooflight Studio detailed each of the requirements for both the architect and the individual pod. The result was a design partnership between architect and supplier which Henning Stummel felt he would not find elsewhere.

Each rooflight incorporates edge-to-edge glazing and concealed motorised actuation. The Rooflight Company also matched the external frame of each of the rooflights to the terracotta colour of the cladding, helping provide a seamless transition between the elevations and maintain the modest utilitarian finish of the exterior.

Coronavirus – COVID19 – an update for our customers - 17thSeptember 2020

The adjustments and changes to the way we are working have meant that we are able to continue to offer a full service to our customers. Many of our products can be supplied within 2 days from stock. However, due to a national shortage of glass we are experiencing delays with some of our products and have had to extend some delivery dates. We are keeping all customers updated but please do not hesitate to contact us on 01933 833155 or email us on enquiries@therooflightcompany.co.uk if you have any questions regarding existing or future orders.

LATEST FROM OUR BLOG

04May

Employee Ownership – The legacy option for selling a business

It was 1989 Peter King – an architect – couldn’t find the product he needed for his clients in Hampstead Garden Suburb, London.

View More
Request a BrochureFAQs