Summer House

Acanthus Clews Architects were briefed to design a summer house situated by an outdoor swimming pool on the grounds of an Oxfordshire property.

While on holiday in Europe the property owner saw a building featuring roof windows that ran continuously along the roof. She wanted to replicate this style on her summer house, ensuring that as much natural light as possible would fill the space.   
Architect Steven Myhill approached the Rooflight Company regarding neo™ due to its fine lines, flush fitting and the choice of opening options. The Rooflight Company talked the Architect through the choice of linking options available and the SDR option was selected as the distance between casements was a fundamental objective of the brief. Another key benefit of selecting linked roof windows was the uncluttered internal finish due to the concealed actuation and blind motors.
Three neo™ roof windows were linked together for this project with a single neo™ situated either side. The roof windows were fitted with concealed actuation and an integral, motorised blind system. As they were positioned on the South facing elevation, Pilkington Eclipse Advantage glazing was specified to reduce the level of heat transferred into the space. There are different linking options available for neo™  – each linking system results in a different distance between casements. The neo™ ‘SDR’ was chosen for this project as it allows the shortest distance between casements. The ‘SDR’ option utilises standard neo™ casements which are assembled onto a single, purpose designed base-plate. The result is a seamless run of casements a mere 12mm apart which can vary in width with any or all being opening or fixed shut.

Latest from Our Blog