Country Cottages

Guy Hollaway Architects were briefed to design and deliver two replacement dwellings, located on the site of an existing uninspiring pair of 1960 semi detached houses.

It was of paramount importance to the project that the new dwellings must achieve the highest level of quality and sustainable design within the constraints of a strict budget.
Materials were selected to reflect the local area, including green oak cladding, locally sourced hand made clay tiles and lead; all detailed in a contemporary manner. This approach was developed in close collaboration with the client, local authority and immediate neighbours, all of whom fully supported the proposals.
The open plan internal arrangement of the dwellings sought to create flexible spaces for communal family living whilst providing a degree of privacy between the various spaces. The plan is centred on a free standing wall that houses a wood burner, a principle inspired by the traditional home which efficiently placed the heat source at the centre of the home, achieving a highly efficient ‰Û÷low tech‰Ûª heating solution.
The completed dwellings incorporate a ground source heat pump which provides a sustainable heating source, combined with large sections of highly efficient glazing including neo frameless roof lights which allow natural daylight and ventilation to be maximised. Six neo™ roof windows were specified for this project ‰ÛÒ each with flashing kits. The neo™ rooflights have been fitted with dual pleat blinds.
The result was the delivery of two dwellings of high architectural merit that both respected the surrounding rural context and provided family homes to meet the requirements of contemporary living. The completed dwellings are of vernacular form and are reminiscent of traditional Kentish barns local to the site. In recognition of the projects efforts to increase energy efficiency the completed dwellings have achieved Code for Sustainable Homes Level 4, one of the first in the local area.

Latest from Our Blog