Byrne House

When architect Gareth Pywell, founder of POW Architects, bought this Victorian semi-detached house in central London, he couldn’t wait to start increasing the living space in the top of the property.

As an area usually defined as ‘low eaves storage space’, the design exceeds that usually defined as a loft extension. The new area with a raised roof has been designed to flood both the new extension as well as the main living area below with natural light. 

At planning this award-winning project was approved by the planning committee and work began on transforming this Victorian building into something that would have a striking sculptural roofline. 

Three neo™ roof windows were specified for the scheme, the white internal linings became a continuation of the new contemporary decor, and this combined with the concealed motorised openings was why neo™ was the certain choice for this project.

Externally, the roof windows were installed flush with the slate roof echoing the simplicity of the interior. Zinc cladding covers the external walls to become a feature which looks as though the new roof is running down into the existing external walls.

Byrne House has been recognised by the Federation of Master Builders with a regional award as well as being an AJ Retrofit award finalist. 

Photography credit to Andy Haslam.

Latest from Our Blog