William Simpson Care Home

Most of the residents of the William Simpson Care Home are living with a reduced ability to make sense of their environment and it was therefore a key feature of the design to make the building as light and transparent as possible. Roof windows have been installed into the mansard roof to provide natural light and ventilation to the bathroom facilities in each of the care-assisted flats that make up the overall building.

“I specified the Rooflight Company due to their reputation for high quality products and excellent customer service. Because the new building was in the grounds of the existing B-Listed Home, there were many conditions attached to the planning consent including the use of a mansard roof. There was also a requirement for a conservation-style roof window which would fit sympathetically into the roof style.

Natural light gives the best colour rendition, and poor lighting can cause anxiety and lead to accidents. Due the nature of the occupants living in the home it was essential to the design to bring natural light into the assisted bathrooms and the Conservation Rooflight® does this brilliantly - giving 30% more light than a vertical window, while maintaining privacy to the user and also satisfying the strict planning requirements.”

Architect Liz Fuggle of Burnett Pollock Architects

A total of sixteen CR-8 rooflights were used on this scheme.

From the blog

Products? You're having a laugh

How many tedious descriptions of new products and product applications have you read or tried to read in magazines or on websites? Too many, I suspect. I have certainly written...
Read post

The Conservation Report

An in-depth enquiry into architects’ attitudes to authenticity. Click here to download the Conservation Report 2015.