Tin House

RIBA London Award Winner 2016

Working within an area restricted by the perimeters of existing residential buildings, Tin House needed to have a clever and innovative footprint but still contain all the necessities for a family home.

After lengthy discussions with planners and residents who would be overlooking the house, a final design comprising of six low-profile pods of varying geometric shapes with interconnecting corridors was approved.

Maintaining privacy within each pavilion was essential, and as they are all overlooked by the neighbouring properties, having large vertical windows was not going to maintain the privacy of the residents. Instead, Henning Stummel chose to add only a small number of windows that would each open out to the inward looking courtyard arrangement of the pods.

In order to allow more natural light and ventilation to enter the pavilions Henning Stummel felt that the best solution would be a series of rooflights - one sitting on the top of each roof. Inspired by Corbusier's Light Tunnels, he comments "Rooflights were part of bringing the project to life. Top light is very effective; it can change your mood. From having bright white light during the day to seeing the stars at night, top light changes all the time. It really brings space to life."

 

He approached the Rooflight Company with an idea of six bespoke trapezoidal rooflights each of a different size and with an individual baseplate design to fit the geometric shape of each pod roof. Working closely with the architect, the Rooflight Company's design team the Rooflight Studio detailed each of the requirements for both the architect and the individual pod. The result was a design partnership between architect and supplier which Henning Stummel felt he would not find elsewhere.

Each rooflight incorporates edge-to-edge glazing and concealed motorised actuation. The Rooflight Company also matched the external frame of each of the rooflights to the terracotta colour of the cladding, helping provide a seamless transition between the elevations and maintain the modest utilitarian finish of the exterior.

"The positive collaboration that I had with the Rooflight Company was essential to this project being  a success. To work with them on something they hadn't manufactured before was a challenge for both them and us but we couldn't have created the rooflight feature that we did without them."
Henning Stummel Architects

From the blog

A passionate piece about Grenfell Tower

In between the minutiae of daily life, everybody I know has been talking and thinking about the Grenfell Tower disaster. Experts and non-experts have given their opinions. Some things are...
Read post

The Conservation Report

An in-depth enquiry into architects’ attitudes to authenticity. Click here to download the Conservation Report 2015.